افراد میتوانند با کسب دانش و آموزشهای لازم و تجربیات کافی، مانند افراد حرفهای در بورس سرمایهگذاری پر سودی داشته باشند
با توجه به بازدهی خوب بورس تهران نسبت به بقیه بازارها، افراد زیادی تمایل پیدا کردهاند در این بازار حضور یابند و سرمایه مازادشان را در بورس سرمایهگذاری کنند.
تا همین چند سال اخیر، اکثر مردم تنها راه پسانداز یا حتی سرمایهگذاری کردن را نگهداری پولهای خود در بانک میدانستند. دلیلش هم این بود که با سایر روشهای سرمایهگذاری آشنایی نداشتند. مثلاً آنها نمیدانستند که یک فرد عادی میتواند با سرمایهگذاری در واحدهای یک شرکت تولیدی، به اندازه دارایی خود در مالکیت آن شرکت مشارکت کند. یا اینکه به اندازه دارایی خود در یک شرکت سرمایهگذاری سهیم شود.
حال سوال این است که آیا یک فرد عادی میتواند با سرمایه اندک خود، در سرمایهگذاریهای بزرگ شریک شود؟
پاسخ این سوال مثبت است. بازار سرمایه و به ویژه بازار بورس اوراق بهادار این امکان را فراهم میکند تا هر فرد به میزان دارایی و سرمایهای که دارد در یک یا چند شرکت بزرگ سرمایهگذاری کند، و در سود آنها شریک شود.
برخی افراد به اشخاص عادی توصیه میکنند وارد بورس نشوند. بسیاری هستند که افراد تازه کار را از ورود به بورس منع میکنند و دلیل اینکار را پرریسک بودن این بازار و امکان مسدود شدن سرمایه برای مدت طولانی میدانند، در حالی که همه افراد میتوانند با کسب دانش و آموزشهای لازم و تجربیات کافی، مانند افراد حرفهای در بورس سرمایهگذاری پر سودی داشته باشند
شما چه تصویری از بورس تهران در ذهن خود دارید؟ در این مطلب کاربردی از سایت بورسینس، قصد ما این است که نحوه شروع سرمایهگذاری در بورس را بصورت ساده و گام به گام برای شما شرح دهیم، پس از آن، آموزشهای پیشرفتهتر برای موفقیت در بورس را نیز در بورسینس دنبال کنید.
قبل از آنکه به توضیح بورس بپردازیم، بهتر است ابتدا یادآوری کنیم که بازار چیست:
در مطلب بازار و انواع آن به توضیح مفصلی از بازار پرداختیم. اما در یک تعریف ساده، بازار مکانی هست که در آن خرید و فروش صورت میگیرد. هرگاه شرایطی برقرار شود که بین خریدار و فروشنده رابطه برقرار شود و معاملهای صورت بگیرد بازار تشکیل شده است. در بازار بهطور کلی 2 نوع دارایی مورد معامله قرار میگیرد:
الف- دارایی فیزیکی: دارایی هایی مانند: زمین، ساختمان و انواع کالا.
ب-دارایی مالی: داراییهای اسنادی مانند سهام و اوراق مشارکت .
حالا با توجه به آنچه از بازار دانستیم، به تعریف بورس میپردازیم:
بورس نهاد سازمانیافتهای است که از جمله ارکان عمده و اساسی در بازار سرمایه محسوب میشود. کارکردهای اصلی آن به قرار زیر است:
مدیریت انتقال ریسک
شفافیت بازار
کشف قیمت
ایجاد بازار رقابتی
جمعآوری سرمایهها و پساندازهای کوچک برای تامین سرمایه مورد نیاز برای فعالیتهای اقتصادی
در بازار بورس، کالاهای مختلفی مورد معامله قرار میگیرد و بر همین اساس بازار بورس به 3 دسته کلی تقسیم میشود:
بورس کالا: بورس کالا، بازار متشکل و منسجمی است که تعداد زیادی از فروشندگان، کالای خود را عرضه و کالای مربوطه پس از بررسیهای کارشناسی و قیمتگذاری توسط کارشناسان آن بازار، به خریداران ارائه میشود.در این بورس معمولا مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرد. هر بورس کالایی را با نام کالایی که درآن معامله میشود میشناسند. مثلا بورس نفت، بورس گندم و… بورس کالا خود به بازار فیزیکی و بازار ابزار مشتقه تقسیم میشود.
بورس ارز: خرید و فروش پولهای خارجی در این بورس انجام میشود. البته این نوع بورس در ایران فعال نیست.
بورس اوراق بهادار: در این نوع بورس داراییهایی مانند سهام، اوراق مشارکت و …. مورد معامله قرار میگیرد.
در ایران به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که بطور رسمی و دائمی در محل معین تشکیل میشود، بورس اوراق بهادار گفته میشود. تاریخچه پیدایش بورس اوراق بهادار در دنیا و ایران نیز در مطلبی با همین نام در بآشگاه بلاگ وجود دارد.آموزش سرمایه گذاری در بورس
همه ما عموماً به دنبال آن هستیم تا پول خود را در جایی سرمایهگذاری کنیم که سود بیشتری را نصیبمان کند. در عین حال از قانونی بودن محلی که در آن سرمایهگذاری میکنیم مطمئن باشیم. از دیگر نکاتی که مورد نظر قرار میدهیم، شفافیت اطلاعات درخصوص سرمایهگذاری مورد نظر، سرعت و سهولت نقدشوندگی سرمایه است. بنابراین به طور خلاصه میتوانیم بگوییم که در انتخاب روش سرمایهگذاری، موارد زیر برای ما مهم است:
بورس از جمله مواردی است که علاوه بر پوشش اهداف ذکر شده، منجربه بهرهمندی کل جامعه از سرمایهگذاریهای انجام شده نیز میشود که از آن جمله میتوان به ایجاد اشتغال اشاره کرد.آموزش سرمایه گذاری در بورس
الف) ایجاد درآمد: مهمترین هدف یک سرمایهگذار کسب درآمد است. سرمایهگذران در بورس به 2 روش میتوانند درآمد کسب کنند.
ب) قابلیت نقدشوندگی: زمانی که فرد در بورس سرمایهگذاری میکند، اگر به پول خود نیاز پیدا کند، سریعتر از سرمایهگذاریهای دیگر میتواند سهام یا سرمایه خود را به پول نقد تبدیل کند. فرض کنید فردی با خرید ماشین، زمین یا مسکن سرمایهگذاری کرده است، تبدیل هر کدام از این سرمایهها در زمانی که فرد نیاز فوری به پول خود دارد، زمانبر بوده و به راحتی انجام نمیگیرد. اما سهام خریداری شده در هر روز کاری قابلیت فروش را خواهد داشت مگر آنکه نماد سهم به دلایل معلومی(مانند برگزاری مجمع عمومی سالانه) بسته شده باشد که عموماً مدت زمان توقف و بازگشایی نماد طبق قانون مشخص است.
ج) اطمینان از محل سرمایهگذاری و شفافیت بازار: کلیه فعالیتهای بورسی با توجه به مجوز قانونی مربوط به خود و با نظارت یک نهاد ناظرتحت عنوان “سازمان بورس و اوراق بهادار” به فعالیت میپردازند. شرکتهای بورسی بر اساس قانون موظف هستند اطلاعات مجاز خود را بهطور مرتب و دورهای در اختیار خریداران و فروشندگان قرار دهند. این امر منجر به شفافیت بازار شده و سرمایهگذاران میتوانند با اطمینان بیشتری اقدام به معامله کنند.
د) هدایت سرمایههای سرگردان به سمت سرمایهگذاریهای متمرکز وهدفمند
ه) استفاده از پساندازهای کوچک و خرد افراد به هر میزان در سرمایهگذاریهای بزرگ
و) ایجاد بازار دائم و مستمر که امکان سرمایهگذاری بلند مدت و کوتاه مدت را برای سرمایهگذاران فراهم میآورد.
ز) وجود اوراق بهادار با ریسک و بازدهی مختلف برای سرمایهگذاران با هر سطح ریسک پذیری
الف-شاخص بورس: بهطور کلی شاخصها در بورس برای بررسی و ارزیابی وضعیت گذشته و وضعیت فعلی بورس از جنبههای مختلف و همینطور پیشبینی روند آینده آن، شناسایی شدند. شاخصها و نوسانات آنها نقش مهمی در تصمیمگیری سرمایهگذاران ایفا میکنند. شاخصهای بورسی انواع مختلفی دارند که هر یک وضعیت بورس را از جنبه خاصی بررسی میکنند.
شاخص کل یکی از مهمترین و کاربردیترین شاخصهای بورسی است که مورد استفاده سرمایهگذاران قرار میگیرد. شاخص کل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم گفته میشود، نشاندهنده سطح عمومی قیمتها و سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس است. تغییرات این شاخص بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است. مفهوم شاخص کل را با یک مثال توضیح میدهیم؛
همانطور که گفتیم درآمد سرمایهگذاران (همان بازده سهام) در بورس از 2 طریق بهدست میآید؛ اول دریافت سود نقدی سالیانه و دوم تغییرات قیمت سهام در طول دوره سرمایهگذاری.
شما سهام شرکت الف را در ابتدای سال 93 با قیمت هر سهم 150 تومان خریدهاید. قیمت این سهم در پایان سال 93 به 180 تومان افزایش یافتهاست. شرکت در پایان سال 15 تومان هم سود نقدی به ازای هر سهم توزیع کرده است. شما در انتهای سال 93 در مجموع به ازای هر سهم شرکت الف 45 تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی کسب کردهاید. بنابراین بازدهی سهام شما در پایان سال 30% خواهد بود.
زیرا سرمایه شما از 150 تومان به 195 تومان رسیده است. تغییرات شاخص کل هم بیانگر میانگین بازدهی بورس است. یعنی شاخص کل بورس در ابتدای سال اگر 20 هزار واحد باشد و در پایان سال با 10 هزار واحد افزایش به 30 هزار واحد برسد. به این معناست که میانگین بازدهی بورس از محل افزایش قیمت سهام شرکتها و تقسیم سود نقدی در آن سال 50% بوده است.
در شاخص کل توجه به 2 نکته ضروری است:
1-افزایش شاخص کل، لزوماً به معنای سودآوری سهام همه شرکتهای بورسی نیست. همانطور که کاهش شاخص کل نیز لزوماً به معنای زیان سهام همه شرکتهای موجود در بورس نیست.
2-هر اندازه سبد سهام یک سرمایهگذار، متنوعتر و به ترکیب سهام موجود در بورس نزدیکتر باشد بازدهی سرمایهگذار به متوسط بازدهی کل بورس که توسط شاخص نشان داده میشود، نزدیکتر خواهد بود.
ب- سهم: سرمایه هر شرکت سهامی عام، به قسمتهای مساوی تقسیم میشود که به هریک از این قسمتها “سهم” گفته میشود. قیمت اسمی هر سهم در ایران1000 ریال است. این قیمت یا قیمت سهم که در بازار معامله میشود ارتباطی ندارد. سهام موجود در بورس و اوراق بهادار بر اساس حقوق دارنده آنها به 2 دسته تقسیم میشود:
1-سهام عادی: دارندگان این نوع سهام مالکان نهایی شرکت هستند. مزایای این گروه از سهامداران شامل حق دریافت سود سهام، حق رای در مجامع عمومی عادی و فوق العاده، حق تقدم خرید سهام جدید، حق باقیمانده دارایی پس از انحلال شرکت، حق اطلاع از فعالیت شرکت و … است. لازم به ذکر است که سهام عادی میتواند بینام یا بانام باشد.
2-سهام ممتاز: دارندگان این سهام علاوه بر مزایای سهام عادی، در زمان انحلال شرکت نسبت به دارندگان سهام عادی در دریافت ارزش اسمی سهام خود الویت دارند. علاوه بر این سود سهام ممتاز پیش از سهام عادی پرداخت میشود.آموزش سرمایه گذاری در بورس
شورای عالی بورس، بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است و مهمترین وظیفه آن تصویب سیاستهای کلان و خط مشیهای بازار و همچنین اعمال نظارت بر اجرای قانون بازار اوراق بهادار است. اعضای شورای بورس شامل؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی در سمت ریاست شورا، وزیر بازرگانی، رئیس بانک مرکزی، روسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در سمت دبیر شورا و سخنگوی سازمان، 3 نفر خبره مالی از بخش خصوصی با مشورت تشکلهای حرفهای بازار به پیشنهاد وزیر امور اقتصاد و دارایی و تصویب هیئت وزیران، یک نفر خبره از بخش خصوصی به پیشنهاد وزیر ذیربط و تصویب هیئت وزیران برای هر بورس کالایی.
سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) یک موسسه عمومی غیر دولتی است که بهوسیله یک هیئت مدیره 5 نفره که از میان کارشناسان بخش غیر دولتی که دارای حسن شهرت و تجربه در رشته مالی هستند با پیشنهاد رئیس شورا و تصویب شورا انتخاب میشوند، اداره میشود. براساس قانون بازار اوراق بهادار این نهاد ایجاد شده تا زیر نظر شورای عالی بورس به تدوین قوانین و مقررات و نظارت بر اجرای آنها و سایر وظایف تعیینشده در قانون بازار بورس و اوراق بهادار میپردازد. بهعبارت دیگر مقام ناظر در بازار اوراق بهادار ایران به دو نهاد شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار تقسیم میشود.
بورس اوراق بهادار یک شرکت سهامی عام انتفاعی است که عملیات اجرایی بازار اوراق بهادار را بر عهده دارد. از مهمترین وظایف این نهاد میتوان به مواردی از قبیل تشکیل، سازماندهی و اداره بازار اوراق بهادار، پذیرش اوراق بهادار، وضع و اجرای ضوابط حرفهای و انضباطی برای اعضا و نظارت بر فعالیت آنها ونظارت بر حسن انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفتهشده اشاره کرد. اداره بورس اوراق بهادار تهران بر عهده هیئت مدیره 7 نفره است که اعضای آنرا مجمع عمومی انتخاب میکند. اعضا برای مدت 2 سال انتخاب میشوند. اداره امور اجرایی هم بر عهده مدیر عامل شرکت است که توسط هیئت مدیره انتخاب میشود.
بورس کالا، بازار متشکل و منسجمی است که تعداد زیادی از عرضهکنندگان، کالای خود را در آن عرضه میکنند. این کالاها توسط کارشناسان قیمتگذاری شده و سپس به خریداران فروخته میشود. از مهمترین اهداف بورس کالا می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- ایجاد بازاری قانونمند و سازمان یافته جهت تسهیل داد و ستد کالاها.
2- سامان دهی بازار کالاها
3- کشف شفاف قیمت کالاها بر اساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نیاز بازار .
4- برقراری امکان اعمال مدیریت ریسک در بازار .
5- امکان انجام معاملات نقد، نسیه، سلف، آتی و اختیار با استفاده از ابزار های نوین مالی.
6- توسعه سرمایه گذاری و فراهم سازی تسهیلات مالی برای خرید و فروش.
7- اطلاع رسانی درباره وضعیت بازار داخلی و خارجی کالاهای پذیرش شده
بازار فرابورس ایران تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار و با مجوز شورای عالی بورس به منظور توسعه صدور و مبادله ابزارهای مالی تشکیل شده است.دستورالعمل پذیرش و عرضه اوراق بهادار در فرابورس ایران، در 4 بازار صورت میگیرد؛ که در بازار اول، دوم و اوراق مشارکت، انواع اوراق بهادار پذیرفته و در بازار سوم، تنها عرضه اوراق بهادار انجام می شود. تفاوت بازار فرابورس ایران با بورس اوراق بهادار تهران:
1- ورود به بازارهای فرابورس ایران در مقایسه با بورس اوراق بهادار تهران شرایط و الزامات کمتر و سهلتری برای پذیرش اوراق بهادار دارد. همچنین تنوع بازارها در فرابورس نسبت به بورس بیشتر است .
2-دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران طبق “دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس تهران” مصوب اول دی 1386 انجام میشود. در حالی که پذیرش اوراق بهادار در فرابورس ایران بر مبنای دستورالعمل جداگانه تحت عنوان “دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران” مصوب 25 فروردین 1388 صورت میگیرد.
4-قوانین استاندارد اقلام مورد مبادله در بازار فرابورس انعطاف پذیر می باشند یعنی قوانین معمولاً ناشی از توافق طرفین است.
نکته: حد نوسان مجاز روزانه بازار فرابورس همانند بازار بورس 5± درصد قیمت پایانی روز کاری قبل است.
اصلیترین وظیفه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، راهبری عملیاتی و فنی سامانه رایانهای بورس است. تخصص اصلی این شرکت تجزیه و تحلیل هسته نرمافزارهای معاملات و طراحی و ساخت نرمافزارهای کاربردی روی آن است. ارائه خدمات رایانهای و نرمافزاری به شرکتهای بورس (اوراق بهادار، کالا، فرابورس و نظایر آنها) از محورهای فعالیت این شرکت است.
سیستم شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار یک ساز و کار الکترونیکی است که نگهداری اوراق بهادار، ثبت و نقل و انتقال آنها را بر عهده دارد. در این سیتم مالکیت اوراق بهادار بدون نیاز به مبادله فیزیکی گواهی سهام یا هر سند کاغذی دیگر همزمان با انتقال اوراق از یک حساب به حساب دیگر تغییر میکند.این نهاد مالی، یکی از نهادهای اصلی بازار سرمایه است که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکند. هدف این نهاد تضمین امنیت و کارآمدی بازار اوراق بهادار از طریق بهینهسازی سازوکار، توسعه معاملات اوراق بهادار و تمرکز بر افزایش کارایی و کاهش هزینههای پایاپای و تسویه وجوه معاملات بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور است. این شرکت در تاریخ 5 دی 1384 در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری تهران به ثبت رسیده است.
کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، یک تشکل خودانتظام است که با هدف تنظیم فعالیتهای حرفهای و نظم بخشیدن به روابط بین اعضاء تشکیل شده است. این نهاد مالی در راستای اجرای بند 5، مادههای 1 و 53 قانون بازار اوراق بهادار مصوب اول آذر 84 با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مهر ماه 86 تاسیس شد. از جمله وظایف کانون کارگزاران میتوان به مواردی همچون نظارت بر عملکرد اعضا و اشخاص وابسته، وضع و اجرای ضوابط و استانداردهای حرفهای انظباطی برای اعضاء، برقراری و اجرای نظام مناسب برای رسیدگی به اختلافات اعضا، پیشنهاد تغییر سقف کارمزدها و نرخ خدمات اعضا و… اشاره نمود.
کارگزاران بهعنوان نهاد واسط بین خریداران و فروشندگان به معامله(داد و ستد) میپردازند و در مقابل، درصدی از ارزش ناخالص معامله را تحت عنوان حق (کارمزد)کارگزاری دریافت میکنند. شرکتهای کارگزاری با اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار به ارائه خدماتی مانند مشاوره تخصصی، سبدگردانی، تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری، علاوه بر انجام معامله اوراق بهادار برای خریداران و فروشندگان میپردازند.
شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس(سهامی خاص) وابسته به سازمان بورس و اوراق بهادار بوده، که در تاریخ 1383/04/27 تاسیس و در تاریخ 1383/06/05 ثبت شده است. مهمترین اهداف این شرکت گسترش فرهنگ سرمایهگذاری در داراییهای مالی است. از جمله وظایف و کارهایی که بر عهده این شرکت است میتوان به مواردی از قبیل؛
1- انجام اطلاعرسانیهای مختلف در بازار سرمایه
2- انتشار کتب، نشریات الکترونیکی، لوحهای فشرده، بستههای آموزشی بهصورت مکتوب، دیداری، شنیداری و …
3- برگزاری آزمون برای گواهینامههای حرفهای سازمان بورس
4- برگزاری نمایشگاهها، سمینارها و همایشها
این شرکتها و موسسات وظیفه قیمتگذاری، بازاریابی و فروش اوراق بهادار شرکتها را در انتشار اولیه از طریق عرضه عمومی یا خصوصی بر عهده دارند. این موسسات مالی گاهی بر اساس قرارداد، متعهد به خریداری بخشی از اوراق بهادار فروخته نشده شرکتها میشوند.
بازارگردانان وظیفه حفظ مداوم و منظم بازار را برای سهام نماد یا نمادهایی خاص برعهده دارند. این نهاد مالی، در مواردی که سهام خاص خریدار ندارد در نقش خریدار و در مواردی که سهم خاص فروشنده نداشته باشد در نقش فروشنده در بازار فعالیت میکنند. طبق ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار بازارگردان، کارگزار/معاملهگری است که پس از دریافت مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنه نوسان قیمت آن، به معامله آن اوراق میپردازد.
شرکتهای سرمایهگذاری از مصادیق نهادهای مالی هستند که حرفه و موضوع اصلی آنها طبق اساسنامه، سرمایهگذاری در سهام، سهم الشرکه، واحدهای سرمایهگذاری صندوقها و سایر اوراق بهادار دارای حق رای شرکتها و موسسات است. وظیفه این شرکتها، این است که وجوه جمعآوری شده را در ترکیبی از اوراق بهادار سرمایهگذاری کنند. فعالیت این شرکتها معطوف به خرید و فروش سهام شرکتهای بورسی و غیر بورسی است. هدف این شرکتها کسب انتفاع بدون نفوذ قابلا ملاحظه در شرکت، موسسه یا صندوق سرمایهگذاری است که به دوصورت سهامی عام و خاص وجود دارد. طبق ماده 1، بند 21 قانون بازار اوراق بهادار حداقل سرمایه شرکت برای تاسیس این شرکتها مبلغ یکصد میلیارد ریال است.
مشاوران سرمایهگذاری نهادهایی هستند که به اشخاص یا نهادهای دیگر در زمینه ارزشگذاری اوراق بهادار، سرمایهگذاری در اوراق بهادار و تهیه سبد سرمایهگذاری، مشاوره میدهند.
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از نهادهای مالی است برای ورود سرمایهگذاران، بهویژه کسانی که تخصص یا فرصت تحلیل بازار و انجام معاملات بهصورت حرفهای ندارند. صندوق سرمایهگذاری بنا بر تعریف ماده 1 بند 20 قانون بازار اوراق بهادار، عبارتست از یک نهاد مالی که فعالیت اصلی آن سرمایهگذاری در اوراق بهادار است و مالکین واحدهای آن نسبت به سود و زیان صندوق شریک هستند وجوه دریافتی از سرمایهگذاران در صندوقها در ترکیب متنوعی از اوراق بهادار و سایر داراییها سرمایهگذاری میشود. اطلاعات مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری در سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران (فیپیران) و همچنین پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران در معرض دید علاقهمندان قرار دارد.آموزش سرمایه گذاری در بورس
سرمایهگذاری در سهام چندین مزیت مهم دارد و به خاطر این مزیتها میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد؛
مزیت اول – برای سرمایهگذاری در سهام، نیاز به سرمایه زیادی ندارید. حداقل خرید سهام در سیستمهای معاملات آنلاین که امروز همه از آنها استفاده میکنند فقط 102 هزارتومان است. اما برای اینکه فعالیت و زمانی که شما صرف میکنید واقعا ارزش داشته باشد، بهتر است حداقل 5 میلیون تومان سرمایه داشته باشید.
بسیاری از افراد هستند که 2 میلیون، 3 میلیون، 5 میلیون یا بیشتر پسانداز کردهاند و مایلند آنرا به گردش درآورند و از این طریق سودی نصیب خود سازند. با این مبالغ کم معمولا هیچ کسبوکاری نمیتوان راهاندازی کرد و به همین دلیل است که بورس جای خود را در بین افراد زیادی که سرمایه کمی دارند باز کرده است.
مزیت دوم – سرمایه شما قابل نقد شدن است. اگر شما برفرض مثال 10 میلیون تومان داشته باشید و آن یک کسب و کار راهاندازی کنید، در صورتی که تصمیم بگیرید کسبوکارتان را تعطیل کنید وسایل زیادی روی دستتان خواهد ماند (مثلا وسایل مغازه یا کارگاه یا…) اما سرمایهگذاری در بورس فقط خرید برگه سهام است و اگر سهم درستی را انتخاب کرده باشید که نقدشوندگی بالایی داشته باشد، فورا میتوانید سهام خود را بفروشید تا کارگزار 3 روز بعد، مبلغ حاصل از فروش سهام را به حساب بانکی شما واریز کند.
مزیت سوم – خرید و فروش سهام در همه جا و در هرزمان قابل انجام است. فرقی نمیکند کجای دنیا باشید، فقط کافیست با یک کامپیوتر به اینترنت متصل شوید و معاملات دلخواهتان را از طریق پلتفرمهای معاملاتی متنوع که برای موبایلها، تبلتها و کامپیوترها ساخته شده انجام دهید.
به همین دلیل است که شغل معاملهگری سهام، یا خرید و فروش در سایر بورسها و بطور کلی معاملهگری در بازارهای مالی، رویای خیلی از افراد در دنیاست. چون به آنها آزادی میدهد و این افراد، سبک زندگی با پرستیژ و متفاوت با اشخاص شاغل را میتوانند داشته باشند.
مزیت چهارم – میتواند برای شما ثروت عظیمی ایجاد کند. در پتانسیل بازارهای مالی برای ایجاد ثروت شکی نیست، اما کسب ثروت از طریق سرمایهگذاری در سهامواقعا کار هرکسی نیست و نیاز به کسب مهارت و تجربه بالا دارد.آموزش سرمایه گذاری در بورس
بورس برای چه کسانی مناسب نیست؟
– اگر زمان کافی روزانه (حتی 1 ساعت) در اختیار ندارید، بورس برای شما مناسب نیست.
– در صورتی که شغلی ندارید و یا در هر صورت به فکر درآمد ثابت ماهانه هستید، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر سرمایهای که در اختیار دارید وام و قرض است، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر تحمل زیان احتمالی و ریسک بالا را ندارید، بورس برای شما مناسب نیست.
– در صورتی که فکر میکنید بورس قمار است و فقط با داشتن شانس و اقبال میتوان موفق شد، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر به فکر این هستید که در مدت خیلی کوتاهی ثروتمند شوید، بورس برای شما مناسب نیست.آموزش سرمایه گذاری در بورس
– سرمایهای پسانداز کردهاید که فعلا به آن نیازی ندارید و قصد دارید سودی بیشتر از سود بانکی کسب کنید.
– تصمیم گرفتهاید بصورت حرفهای شغل سرمایهگذاری یا معاملهگری سهام را در پیش بگیرید.
– ریسکپذیری و صبر بالایی دارید و میخواهید طی سالهای آینده سرمایهتان را افزایش دهید.
– آینده مالیتان برای شما مهم است و مایلید برای بهبود آینده خودتان و فرزندانتان قدمی مثبت برداشته باشید
– آماده هستید برای رسیدن به هدفتان وقت و انرژی بگذارید.
– میدانید که کسب ثروت و زندگی در رفاه برای شما ممکن است و آماده هستید بهای رسیدن به هدف خود را بپردازید.
برای سرمایه گذاری در بورس نیاز نیست سرمایه عظیمی داشته باشید، با پس انداز و افزودن به سرمایه اولیه، می توانید بازدهی خوبی بدست آورید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
اگر اکنون تصمیم شده برای شروع در بورس قطعی شده، در ادامه این مطلب از سایت بورسینس قصد داریم جزییات کاربردی در مورد نحوه شروع در بورس را آموزش دهیم. حتی اگر دانش بورسی شما فقط همین قدر است که کلمه شاخص بورس را از تلویزیون شنیدهاید و درباره بورس اطلاعاتتان صفر است، در ادامه با دانلود راهنمای عملی، میتوانید اولین سهامتان را خریداری کنید.
اما شروع هر کاری مهم است، مخصوصا زمانی که پول و سرمایه شما در میان باشد! بنابراین در نظر داشته باشید:
شروع خوب این است که؛
– یادگیری و پیشرفت شخصی را در اولویت قرار دهید.
– برای معامله در بورس با خونسردی عمل کرده و احساساتتان را کنترل کنید.
– به این توجه کنید معاملهگرها و سرمایهگذاران حرفهای چطور معامله میکنند.
– مدیریت ریسک و سرمایه را رعایت کنید و اصل اول شما حفظ سرمایه باشد.
– برای پیشرفت در این بازار، حاضر باشید وقت و انرژی بگذارید و بهای آنرا بپردازید.
شروع بد این است که؛
– بدون اینکه حتی مفاهیم ابتدایی را بدانید در بورس شروع به سرمایهگذاری و معاملهگری کنید.
– صرفا به دنبال سیگنال و توصیه گرفتن از افراد به ظاهر حرفهای باشید و سابقه افراد را بررسی نکنید.
– به دنبال پولدارشدن سریع باشید.
– فکر کنید بورس قماربازی است پس نیاز به یادگیری ندارد.
– معاملات را از روی احساسات انجام دهید و عجله کنید.
– تا یک معامله سودده داشتید خودتان را خدای بورس بدانید و با قرض گرفتن از بانک و اطرافیان و فروش داراییهایتان وارد بورس شوید! (اشتباه محض)
– برای یادگیری و پیشرفت وقت و انرژی نگذارید و توقع داشته باشید بدون پرداخت بهای موفقیت، آنرا بدست آورید.
– مسئولیت پذیر نباشید و مقصر ضررهای احتمالیتان را، بازار، مردم و سهامدار عمده بدانید!آموزش سرمایه گذاری در بورس
شرکتهای کارگزاری در واقع واسط بین شما و بازار بورس هستند و وظیفه انتقال سفارشات خرید و فروش سهام را به سامانه معاملاتی بورس برعهده دارند. اینکار میتواند بصورت دستی و توسط خود کارگزار صورت بگیرد یا اینکه سرمایهگذار با دسترسی به نرمافزار معاملات آنلاین، سفارش را بطور مستقیم ثبت کند.
کد معاملاتی نشاندهنده هویت شما در بورس تهران است. با وجود بیش از 100 شرکت کارگزاری فعال، انتخاب از بین آنها برای شما مشکل خواه بود.
با توجه به تجربهای که داشتهایم و مقایسه خدمات کارگزاریها، به شما کارگزاری آگاه را پیشنهاد میکنیم زیرا گذشته از خدمات مناسب، افتتاح حساب و دریافت کد بورسی در کارگزاری آگاه بدون نیاز به مراجعه حضوری مهیا شده است:
پس از ثبتنام و طی مراحل لازم، به طور معمول حداکثر پس از 3-4 روز کد معاملاتی به موبایل و ایمیل شما ارسال میشود و میتوانید خرید و فروش سهام را انجام دهید.
توجه داشته باشید که خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار، صرفا از طریق شرکتهای کارگزاری و به یکی از روشهای زیر انجام میگیرد:
بنابراین برای خرید و فروش سهام، الزاما نیازی به مراجعه به تالار بورس یا کارگزاری نیست و در صورتی که حداقل مدرک دیپلم داشته باشید، کارگزاریها سیستم معاملات انلاین را در اختیار شما قرار میدهند. در سیستم معاملاتی آنلاین که بهترین روش معاملات است، خرید و فروش آنی و لحظهای سهام امکان پذیر است. به این معنی که شما به محض وارد کردن سفارش، خرید یا فروش در همان لحظه انجام میشود و نیازی نیست خود کارگزار، سفارشات شما را در سامانه معاملاتی وارد کند.
نمایی از سیستم معاملاتی که کارگزاری در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید بصورت آنلاین اقدام به خرید و فروش سهام کنید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
از لخاظ فنی، نحوه شروع معاملات آنلاین سهام و خرید و فروش سهم بسیار ساده است و حتی افرادی که در زمینه اینترنت دانش اندکی دارند میتوانند خرید و فروش سهام را از طریق سیستمهای آنلاین انجام دهند. درباره معاملات غیرحضوری و اینترنتی سهام در این مطلب میتوانید بصورت تصویری توضیحاتی را مشاهده فرمایید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
پس سرمایهگذاری در بازار سهام هم نیاز به یادگیری برخی قوانین، اصطلاحات و مفاهیم دارد.آموزش سرمایه گذاری در بورس
در این بخش از سفر شما در دنیای بورس، باید بیشترین انرژی و زمان صرف شود زیرا یک معامله نادرست به هردلیل باعث از دست رفتن بخش بزرگی از سرمایه شما میگردد. آموزش سرمایه گذاری در بورس
پس از دریافت کدمعاملاتی و خواندن مطالب آموزشی، بهتر است دست بکار شوید و برای بدست آوردن تجربه خرید و فروش، مبلغ خیلی کمی ( مثلا 1 میلیون تومان) سهام خریداری کنید. توجه کنید که توقع نداریم از این مبلغ کم، سودی نصیب شما شود و این خرید فقط جهت آشنایی شما با روند معاملات و بازار است.
البته بازهم به این معنی نیست که همین تعداد سهام را بدون فکر و بررسی خریداری کنید. با استفاده از آموزشهایی که در بورسینس خواندهاید این خرید را انجام دهید و پس از خرید، روند قیمتی سهم را بررسی کنید. اخبار مرتبط با بازار و شرکتی که سهام آنرا خریداری کردهاید را بخوانید و در زمانی که تعیین کردهاید و فکر میکنید مناسب است، سهام خودتان را بفروشید.
در واقع هدف از اینکار، شروع سرمایه گذاری و صرفا ورود به بازار است. خرید سهام، هرچند به تعداد کم باعث میشود بازار را پیگیری کرده و شروع به یادگیری نمایید.
هشدار: به هیچ عنوان بدون اطلاعات و دانش کافی و قبل از اینکه درک صحیحی از بازار بدست نیاوردهاید، سرمایه اصلی که برای سرمایهگذاری پسانداز کردهاید را وارد بورس نکنید. بورس تهران برای افراد مبتدی و افرادی که از آن شناخت کافی ندارند دارای ریسک زیادی است و احتمال از دست رفتن بخش زیادی از سرمایه وجود دارد.
بنابراین اگر تازهکار هستید بورسینس توصیه میکند معاملات سنگین و پرحجم انجام ندهید، با سرمایه پایین شروع کنید. پس از کسب اطلاعات لازم و بدست آوردن تجربه کافی، به همان نسبتی که سطح دانش و اطلاعاتتان افزایش مییابد، میتوانید سرمایهتان را در بازار افزایش دهید. آموزش سرمایه گذاری در بورس
وقتی با مبلغ کمی وارد بازار شوید، حتی اگر درصد زیادی ضرر کنید، چون میزان سرمایه اولیه کم است میزان ضرر نیز کم خواهد بود. بطور مثال اگر 5 میلیون تومان سهام خریده باشید، اگر 10 درصد ضرر کنید ضرر شما فقط 500 هزارتومان خواهد بود. ولی وقتی میزان سرمایه بالا باشد، میزان ضرر نیز بالاتر خواهد بود. اما از طرف دیگر میزان کسب سود نیز با سرمایه بالاتر، بیشتر است.
برای معاملات سهام نیاز نیست به تالار بورس مراجعه کنم، پس از کجا میتوانم روند معاملات سهام را پیگیری کنم؟
شما میتوانید معاملات سهام را بصورت آنلاین از طریق سایت مدیریت فناوری بورس به آدرس tsetmc.com پیگیری کنید. سایت ذکرشده فقط برای نمایش قیمتها و اطلاعات سهام شرکتهای بورسی میباشد و همانطور که عرض کردیم برای انجام دادن معاملات، باید از طریق سیستم معاملات آنلاین که کارگزاری در اختیار شما قرار میدهد اقدام کنید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
1 – اولویت اول شما در بورس باید حفظ سرمایه، اولویت دوم حفط سودهای قبلی و اولویت سوم سود کردن باشد. حفظ سرمایه مهمترین اصل است چون اگر سرمایه خودتان را از دست بدهید، دیگر چیزی ندارید که با آن معامله کنید و سود ببرید.
2 – بازار همیشه مثبت و رو به رشد نیست. همیشه خود را برای زمانی که بازار منفی میشود آماده کنید و اطلاعاتتان را برای پیروز شدن در شرایط سخت بالا ببرید.
3 – از تجربیات دیگران استفاده کنید و وقتی اشتباهی انجام دادید، آنرا بپذیرید، آن اشتباه را تصحیح کنید و درس بزرگی که از آن اشتباه گرفتهاید را در جایی یادداشت کنید. معامله در بورس مجازی میتواند برای سنجش مهارتتان در انتخاب سهام به شما کمک کند.
4 – عواملی مانند ترس، طمع و سایر احساسات در همه افراد وجود دارند، اما این موارد وقتی مشکلساز میشوند که به شکلی فلجکننده امکان تصمیمگیری و عمل صحیح را از معاملهگران بگیرند! وقتی تصمیمی گرفتید متوجه باشید که این تصمیم از کجا سرچشمه گرفت؟ از تحلیل و منطق یا از روی هیجان، خوشباوری یا سایر عوامل؟آموزش سرمایه گذاری در بورس
هر چند سرمایه گذاری در بازار سهام کاملا امکانپذیر و حتی بسیار آسان است، اما اگر ندانید چه کار میکنید، این امکان وجود دارد که در چشمبرهمزدنی همه چیز را از دست بدهید. قبل از هر اقدامی، تحقیق کنید و آماده باشید تا بهموقع وارد معرکه شوید.
بعضی از سرمایهگذاران تازهکار شاید نخواهند از همان قدم اول مستقیما وارد سرمایه گذاری در بازار بورس شوند. شما میتوانید سهامِ صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF ها را بخرید که منابع مدیریتشدهای از پول هستند که شرکت دیگری با آن در بازار سهام سرمایهگذاری کرده و شما مقدار مشخصی از سود را دریافت خواهید کرد. بعدا به این میرسیم، اما ابتدا بیایید نگاهی بیندازیم به اصول اولیهی چگونگی عملکرد سهام و اینکه چطور از سرمایهگذاریتان به سود میرسید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
بیشتر آدمها از قیمت سهام آگاهی دارند. سرمایهگذاران و تحلیلگران در مورد بالا و پایین رفتنِ قیمت سهام شرکت در فلان روز صحبت میکنند. اما قیمت سهم به خودیِ خود اطلاعات بسیار اندکی دربارهی سلامت یا ارزشِ شرکت ارائه میدهد. برای درک درست از اینکه هر سهم چه شرایطی دارد، باید چندین عامل را بررسی کنید. ابتدا به چند تعریف نیاز داریم.
این اصطلاح به تعداد کل سهام یک شرکت که در دست همهی سرمایهگذاران است اطلاق میشود. از این عدد برای محاسبهی سایر معیارهای مهم مانند سود هر سهم و نسبت قیمت به درآمد استفاده میشود.
وقتی شرکتی به سطح مشخصی از ثبات و بازدهی میرسد، میتواند شروع به پرداخت سود سهام کند. سود بهدستآمده در طی دورهی رشد، معمولا دوباره در شرکت سرمایهگذاری میشود تا بتواند رشد بیشتری بههمراه بیاورد (که بهنفع سرمایهگذاران هم هست)، اما وقتی رشد به ثبات رسید، شرکت میتواند سود سهام را به صاحبان آن پرداخت کند. آن وقت صاحبان سهام میتوانند تصمیم بگیرند که سود سهامشان را دوباره سرمایهگذاری کنند تا چه بسا سهام بیشتری دریافت کنند.
این مقدار پولی است که شرکت بهازای هر سهم عادی بهدست میآورد. این مقدار از درآمد خالص شرکت منهای سود سهام از سهام ممتاز، تقسیم بر میانگین سهام واریزنشده محاسبه میشود. بنابراین اگر شرکتی مثلا 50 میلیارد تومان درآمد خالص داشته و 18 میلیارد تومان سهام ممتاز وجود داشته باشد، ارزش هر سهم با کمکردنِ 18 از 50 میلیارد، و تقسیم عدد بهدستآمده بر تعداد کل سهام بهدست میآید.
ارزش بازار عبارت است از قیمت کنونی سهم ضربدر تعداد کل سهم واریزنشده. این عدد ایدهای کلی از اندازهی شرکت به شما میدهد. اگر چه رسیدن به ارزش دقیق شرکت کمی پیچیدهتر از صرفا محاسبهی ارزش بازار است، اما برای بررسیهای اولیه، مقایسهی دو مقدار ارزش بازار شرکت، نسبت به قیمت هر سهم، میتواند دید بهتری به شما بدهد.
بهطور خلاصه، قیمت به درآمد یا PE قیمت کنونی سهام شرکت تقسیم بر سود هر سهم است. این مقدار به شما نشان خواهد داد که سرمایهگذاران بهازای هر تومان از درآمد، چه مقدار حاضر به پرداخت هستند. بهعنوان معیاری برای تعیین اینکه یک شرکت چقدر بیشتر یا کمتر از ارزش خود برآورد شده هم استفاده میشود.آموزش سرمایه گذاری در بورس
خب، پس حالا برای برخورد با این حجم واژههای مالی که به سمت شما هجوم میآورند، حداقل کمی آمادهتر هستید. البته این آگاهی کمکی در انتخاب شرکت برای سرمایهگذاری نمیکند. در مورد شرکت دنبال چه چیزی باید باشید؟
هنگام تصمیم در مورد اینکه روی کدام سهام سرمایهگذاری کنید، بیشتر راهکارها میتوانند در یک یا دو دسته خلاصه شوند (که البته سرمایهگذاران آگاه هر دو را در سبد خود خواهند داشت): سهام رشدی و سود سهام.
فکر اصلی پشت سهام رشدی، این است که وقتی ارزش چندانی ندارد بخرید و وقتی ارزشش زیاد شد بفروشید (پایین بخرید، بالا بفروشید). شاید وقتی دیگران در مورد خریدوفروش فلان سهام به این خاطر که خیلی خوب هستند و بیشترین تغییر را در طی روز، ماه یا سال داشتهاند صحبت میکنند، شما هم دربارهی این سهام شنیده باشید.
استراتژی سرمایه گذاری سهام رشدی تلاش میکند شرکتهایی را بیابد که در حال تجربهی رشد بالا هستند و انتظار میرود در آینده هم به این رشد خود ادامه دهند. برای سرمایهگذارانی که علاقهمند به سرمایهگذاری در این حرکت هستند، رشد سریع بهمعنای افزایش سریع و پایداری در قیمت سهام است که منجر به انباشت سریعتر ثروت میشود.
بهطور کلی، سهام رشدی ایدهی بدی نیست. اگر سرمایهگذاری مثلا در سال 2009 روی نتفلیکس سرمایهگذاری میکرد، تا سال 2013 افزایشی 660 درصدی را در سرمایهگذاری شاهد بود. اگر آن موقع 100 دلار سرمایهگذاری کرده بود، در سال 2013 ششصدوشصت دلار داشت. برای کسی که طی این سه سال هیچ کاری نکرده عدد بدی نیست. این همان چیزی است که سرمایهگذاران هنگام انتخاب سهام رشدی انتظارش را دارند؛ شرکتهایی که فضای گسترش و رشد را دارند و صرفا بر اساس ارزش شرکت، بازگشت سرمایه ارائه میکنند.
سهام رشدی میتواند بسیار نوسان داشته باشد. وقتی میشنوید کسی همهی پول خود را در بازار سهام از دست داده، معمولا به این خاطر است که روی شرکت پرخطری بیشازحد سرمایهگذاری کرده است. این امر طی دورهی حباب داتکام (حباب اقتصادی در طی سالهای 1995 تا 2000) بسیار اتفاق افتاد، اما امروزه هم اتفاق میافتد. برای مثال گروپون در نوامبر 2011 شروع به عرضهی عمومی سهام به ارزش 20 دلار بابت هر سهم کرد. طی چهار ماه، برای آخرین بار به پایینتر از آن قیمت رسید و بعد هم به بالای 20 دلار رشد کرد. اکنون سود هر سهم 0/15- ایپیاس است، یعنی این شرکت در حال ازدستدادن پول بهازای هر سهم است. عجلهی دیوانهوار برای خرید گروپون پیش از آنکه سهام بتواند خودش را در بازار تثبیت کند، در نهایت برای سرمایهگذاران اولیه بد تمام شد.
اما خوشبختانه رشد در ارزش کلیِ یک شرکت، تنها راه پولدرآوردن در این بازار نیست.
راه مطمئنتری برای پولدرآوردن از طریق سهام، سرمایهگذاری در شرکتی است که سود سهام پرداخت میکند. برخی شرکتها از منظر رشد به نقطهی اوج خود رسیدهاند. شاید در طول زمان شاهد مقداری رشد هم باشید، اما مزیت اصلیِ این سهام ثبات آن و سود سهام است. مثلا میتوان اطمینان داشت که مکدونالد به این زودیها از کار بیکار نمیشود. از آنجایی که این شرکت پول کافی برای سرمایهگذاری مجدد درمیآورد و همچنان مقداری هم باقی میماند، سود سهام پرداخت میکند. به عبارت دیگر، این شرکت به شما بهعنوان سرمایهگذار پول پرداخت میکند.
از آنجا که بسیاری از سهامی که سود سهام پرداخت میکنند ریسک کمتری دارند، این سهام سرمایهگذاری جالب توجهی است هم برای جوانترهایی که به دنبال راهی برای پولدر آوردن در بلندمدت هستند و هم کسانی که به دوران بازنشستگی نزدیک میشوند یا اصلا بازنشسته هستند و میخواهند منبع درآمدی برای دوران بازنشستگی داشته باشند.
دوباره از مکدونالد بهعنوان مثال استفاده میکنیم. تصور کنید شخصی سهامی به ارزش 10000 دلار (یا تقریبا 291/03 سهم) در تاریخ 31 مارس 2006 از این شرکت خریداری کرده است. این شرکت از آن موقع تا کنون (با فرض اینکه هیچ برنامهی سرمایهگذاری مجدد سود سهامی وجود نداشته باشد، که به آن خواهیم پرداخت)، فقط از محل سود سهام مبلغ 4600 دلار به سرمایهگذار پرداخت کرده است. این علاوهبر ارزش خود سهام است که تا تاریخ 20 سپتامبر 2013، حدودا 28200 دلار ارزش دارد. اگر رشد تنها عامل مدنظر بوده، سرمایهگذاری وی طی هفت سال و نیم فقط 182 درصد رشد کرده است. اما با محاسبهی سود سهام، نزدیک به 329 درصد رشد داشته است.
البته این اعداد و ارقام کاملا نمود زندگی واقعی نیستند، زیرا بسیاری از سرمایهگذاران سود سهامشان را دوباره سرمایهگذاری میکنند. این یعنی شما میتوانید با سود سهامی که شرکت پرداخت کرده، سهام بیشتری خریداری کنید. هر قدر سهام بیشتری داشته باشید، پول بیشتری در قالب سود سهام دریافت خواهید کرد و کل سرمایهگذاریتان ارزش بیشتری خواهد داشت.آموزش سرمایه گذاری در بورس
سرمایهگذاری فقط در یک شرکت، یکی از سریعترین راهها برای شکست مالی است. حتی یک شرکت سالم هم ممکن است مشکلات خودش را داشته باشد. همانطور که پیش از این دربارهی نتفلیکس گفتم، این شرکت در سالهای 2011 و 2012 که قیمتش اوج گرفت و تلاش کرد خدمات دیویدی خود را هم راه بیندازد، به مشکلاتی برخورد. اگر کسی در سال 2009 به امید رشد فراوان سرمایهگذاری کرده بود و مجبور میشد در سال 2012 سهامش را بفروشد، سود اندکی دریافت کرده بود، اما نه به اندازهای که اگر امروز همچنان صاحب آن سهام بود.
از این سناریو چند درس میتوان گرفت:
این اشتباه تازهکارانهای است که میتواند مشکلات فراوانی را بهوجود بیاورد. یک سرمایهگذار کاربلد، سبد سهام متنوعی ایجاد میکند. این یعنی در چندین سهام با اهداف مختلفی پول خواهید داشت. نیازی نیست بین سهام رشدی و سودی یکی را انتخاب کنید. هر دو را بخرید.
وقتی قیمت سهام نتفلیکس در سال 2011 سقوط کرد، این شرکت در معرض ورشکستگی نبود. فقط وقتی قیمتهایش را افزایش داد، 810000 نفر از مشترکانش را از دست داد، اما همچنان 23 میلیون نفر مشترک داشت. امروزه این شرکت 37/6 میلیون مشترک دارد و محتوای اورجینال ارزشمندی تولید میکند. اما باز هم سهام طی فقط چند ماه تا 60 درصد کاهش یافت. در نهایت، این بازارِ پرنوسانی است، حتی برای شرکتهایی که اعداد و ارقام خوبی دارند.
سهام نتفلیکس طی چند سال گذشته بالا و پایین زیادی داشته است. سرمایهگذاران بلندمدت بازگشت سرمایهی خوبی داشتهاند، اما اگر کسی هدفش پول درآوردنِ سریع بوده، حتما روزهای سختی را گذرانده است. اگر نمیتوانید با نوسان قیمت سهام کنار بیایید، روی شرکتهای رشدی سرمایهگذاری نکنید.
البته شما میتوانید این درسها را از هر شرکتی که عملکرد خوبی داشته بیاموزید، چون همان داستان است که بارها و بارها تکرار میشود. اپل هم سهام دیگری است که در کل عملکرد بسیار خوبی داشته، اما همچنان پس از مرگ استیو جابز و انتشار محصولات متعاقب آن، مقداری افت قیمت داشته است. با وجود این، علیرغم این شوک منفی، قیمت این شرکت همچنان بالاتر از آن چیزی است که در ابتدای سال 2012 بود، و شروع به پرداخت سود سهام کرد. همیشه پیش از خرید سهام، سلامت شرکت را بررسی کنید و وقتی هم سهام را خریدید، برای مدت طولانی حفظش کنید.
اگر چه دنیای اینترنت پر از توصیههای مختلف برای سرمایهگذاری است، اما وارن بافت معروف نکتهی عالمانهای بیان میکند:
من سعی میکنم سهام کسبوکارهایی را بخرم که آنقدر فوقالعاده هستند که حتی یک احمق هم میتواند آنها را اداره کند، چون دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد.
در نهایت، این ذهنیت میتواند در هدایت همهی سرمایهگذاریها کمکتان کند. آیا برای باور اینکه فلان کسبوکار خاص میتواند درآمدزا باشد دلیلی دارید؟ آیا نیازی را برآورده میکند که دنیا در آینده همچنان دارد؟ آیا این شرکت فضایی برای گسترش به بازارهای جدید را دارد (یا بهطور مداوم سود سهام پرداخت میکند)؟ اگر چنین است، احتمالا این همان شرکتی است که باید به سبد سهامتان اضافه کنید. اما برای خرید عجله نکنید. برای بررسی کامل و جامع وقت بگذارید و شرکت مورد نظر را انتخاب کنید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
خب تا اینجا ایدهی اولیهای از چگونگی کارِ سهام بهدست آوردید و حالا میخواهید سرمایه گذاری را شروع کنید. اما از کجا؟ همانطور که پیشتر گفتیم، صندوق سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس (ETF) و صندوق سرمایه گذاری مشترک (mutual fund) راههای خوبی برای شروع هستند، زیرا هر دو سرمایهگذاری در سبد سهام متنوعی هستند که پیش از آن آدمهای دیگری آنها را دقیقا بررسی کردهاند. این که کدام بهتر است بحث خودش را میطلبد، اما آنطور که کارشناسان میگویند:
صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس همچنان بهعنوان شکلی از سرمایهگذاری که منافع خوبی برای سرمایهگذاران شخصی دارند مطرح هستند. صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس بهعنوان راه مؤثری برای دستیابی به سبد سهام بسیار گسترده است. بر همین اساس، تقریبا هر سرمایهگذاری متوجه میشود که صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس میتوانند نقش مفیدی ایفا کنند، خواه بهعنوانِ یا در میان مجموعهای از سبد سهام اوراق قرضه.
خوشبختانه این روزها راهاندازی سبد سهام سرمایهگذاری بسیار آسان است. وبسایتهایی هستند که میتوانید در آنها ثبتنام کنید و به کمک آنها سهام بخرید یا در صندوق سرمایهگذاری قابل معامله در بورس یا صندوق سرمایهگذاری مشترک سرمایهگذاری کنید. کافی است کمی از طریق گوگل جستجو کنید.
وقتی میدانید چه میکنید و عجلهای برای سرمایه گذاری های پرخطر ندارید، بازار سهام مطمئنتر از آن چیزی است که فکر میکنید. اگر چه در این بازار هیچ چیزی 100 درصد تضمین نمیشود، اما اصل اساسی این است که وقتی شرکتی پول درمیآورد، در واقع شما پول درمیآورید. بسیاری از شرکتهایی که سهام عرضه میکنند خوب پول درمیآورند. فقط باید بفهمید کدامها.آموزش سرمایه گذاری در بورس
آیا منتظر بهترین زمان برای سرمایه گذاری در بورس هستید؟ وقتی که مقداری پول اضافه کنار گذاشتهاید، آیا باید همهی آن را دود هوا کنید یا باید بخشی از آن را وارد بازار نمایید؟
مطمئنا خیلی از شماها نمیخواهید کل پولتان را حیفومیل کنید. پس باید همیشه در ذهن داشته باشید، تنها راهی که بسیاری از مردم با آن به کسب ثروت بیشتر امیدوار هستند، سرمایه گذاری در بورس است. حتما شما هم روش فوقالعادهای در ذهن دارید مثلا تأسیس یک شرکت چند میلیارد دلاری یا برنده شدن در قرعهکشی، اما باید بدانید که شانستان بسیار کم است.
آهستگی و پیوستگی در مسیر موفقیت بهتر از موفقیت یکشبه و ناگهانی است. بر خلاف امید به یک شبه پولدار شدن، سرمایهگذاری منظم به شما این قدرت را میدهد که بر سرنوشت خود کنترل پیدا کنید.
اگر در خصوص سرمایه گذاری در بورس نگران هستید، به این 6 دلیلی که ثابت میکند باید بر این نگرانی فائق بیایید، توجه کنید:
از دست دادن پول در بازار بورس، بزرگترین تهدید برای جیب شما نیست. افرادی که پول آنچنان زیادی برای بازنشستگی خود ذخیره نکردهاند هم با ریسک خواب سرمایه (کم شدن ارزش پول در طول زمان) روبهرو هستند. کسانی که فقط سرمایهگذاریهای خیلی امن انجام میدهند، با ریسک از دست دادن قدرت خرید در مقابل تورم روبهرو خواهند بود.
پیتر لازارف (Peter Lazaroff)، مدیر سرمایهگذاری شرکت مدیریت دارایی آکروپولیس (Acropolis) میگوید: «اگر نتوانید پول خود را بیشتر کنید، آنگاه در آینده توان خرید هیچ چیز را نخواهید داشت. بنابراین، باید برای رشد ثروت و حفظ قدرت خرید سرمایهگذاری کرد.»
به منظور کاهش ریسک تورم، لزومی ندارد که سرمایهگذاران برای رسیدن به نرخ بازگشت سرمایهی بالاتر عجولانه تصمیم بگیرند. مجموعهی متنوعی از سرمایهگذاریهای امن و پُرخطر، سبدی از ریسکهای مختلف را در اختیار شما قرار میدهد که در این شرایط خطر ورشکستگی در زمان رکود بازار از بین خواهد رفت.آموزش سرمایه گذاری در بورس
آشنایی با سهام و اوراق قرضه، از اصول اولیهی سرمایهگذاری است. در مجموع، خرید سهام از اوراق قرضه پُرریسکتر است. اما بعضی از سهامها از سایرین ریسک کمتری دارند. مثلا به احتمال فراوان شما با سرمایهگذاری بر روی یک شرکت معروف، متحمل ریسک کمتری خواهید شد تا سرمایهگذاری بر روی یک شرکت کوچک و بیثبات با درآمد بالقوهی نامشخص. در مقابل، از آنجا که یک شرکت کوچکتر قابلیت رشد بیشتری نسبت به یک برند جهانی و قوی دارد، پتانسیل بیشتری برای پرداخت بالاتر خواهد داشت.
اوراق قرضه هم به همین شکل عمل میکنند، یعنی شرکتهای پُرریسک بازگشت سرمایهی بالاتری را پیشنهاد میکنند در حالی که بسیاری از قرضکنندگان امن مانند دولت، نرخ بهرهی بسیاری پایینتری پرداخت مینمایند.
بدون توجه به وضعیت شما، ترکیبی از سرمایهگذاریها میتواند اهداف و میزان ریسک مورد نظر شما را برآورده کند، البته تا جایی که اهداف و توانایی شما در مقاومت در برابر ریسک، واقعبینانه بوده و خیالی نباشد. شما نباید انتظار بازگشت 100 درصدی سرمایه در عرض 3 ماه و بدون وجود هیچ ریسکی را داشته باشید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
حتما با فرآیندهای تخصیص دارایی آشنایی پیدا کنید. این فرآیندها به شما کمک میکنند تا پول خود را در محلهای مختلف سرمایهگذاری نمایید. نحوهی ترکیب سرمایهگذاریها، مجموع میزان ریسک را در سبد سرمایهگذاری شما مشخص میکند. شما با داشتن ترکیبی مناسب میتوانید نوسانات سبد سرمایهگذاری خود را تا حد معینی کنترل کنید. همچنین بر روی میزان بازگشت سرمایهی خود نیز تا حدودی کنترل خواهید داشت. سرمایهگذاریهای پُرریسک عموما بازگشت سرمایهی بالاتری خواهند داشت و به همین ترتیب، سرمایهگذاریهایی که ریسک پایینی دارند، بازگشت سرمایهی کمتری خواهند داشت.
متیو توتل (Matthew Tuttle)، مدیرعامل شرکت مدیریت تاکتیکی توتل، میگوید: «با وجود امکان وقوع رکودهای اقتصادی مختلف، راههای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد تا بدین ترتیب بتوان متحمل ضررهای شدید نشد.»
همانطور که همهی سهامها به یک اندازه ریسک ندارند، همهی اوراق قرضه هم به یک اندازه بیخطر نیستند.آموزش سرمایه گذاری در بورس
خرید و فروش سرمایه امری اجتنابناپذیر است. خواه شما به طور منظم به برقراری توازن مجدد بپردازید، خواه در تخصیص داراییهای خود تغییر تاکتیکی بدهید، در هر حال داشتن سیستمی که به شما بگوید چه زمانی بخرید و چه زمانی بفروشید، شما را از فروش عجولانه و همراه با ضرر برحذر میدارد.
به گفتهی توتل، «احساسات کار شما را خراب میکنند. احساسات مانع تصمیمگیری درست شده و باعث میشوند شما در زمان اشتباهی به خرید و فروش بپردازید.»
یک برنامهریزی مناسب و معقول، ترس و سرخوشی ناشی از احساسات را از معادلات شما دور میکند.
با نگرش آرام و رویکردی روشن به سرمایهگذاری بپردازید. به گفتهی توتل «کل این کار یعنی اینکه چه چیزی را کِی بخرم و چیزی را کی بفروشم.»آموزش سرمایه گذاری در بورس
مشخص کردن زمان برای ورود یا خروج از بازار کاری احمقانه است. هیچکسی نمیداند که چه زمانی چه اتفاقی میافتد.
جفری ناتا (Jeffery Nauta)، مدیر شرکت مشاورهی مالی هنریکسون ناتا (Henrickson Nauta) میگوید: «اخیرا دیدهام که مردم به سرمایهگذاری بر روی سهام یا افزایش تخصیص سهام تمایل ندارند زیرا فکر میکنند ارزش سهام بسیار بالاست.»
ابزاری که تحلیلگران برای سنجش ارزش نسبی بازار بورس استفاده میکنند، نسبت قیمت به درآمد تعدیلی چرخهای (CAPE) نام دارد. در این نسبت، قیمت اعلامشدهی شاخص مرکب شرکتهای خدمات مالی معتبر گرفته میشود و بر درآمد میانگین 10 ساله تقسیم شده تا بدین ترتیب بر اساس تورم تعدیل انجام شود.
اگرچه این میانگین در قرن بیستم برابر با 15.21 بوده است. اما امروز به 26.2 رسیده است.
ناتا میگوید: «این یک زنگ خطر است و لازم است تخصیصهای بورس بازنگری شوند.»
اما این به معنای لزوم ترک بازار بورس نیست. به گفتهی ناتا «بازارها میتوانند در این سطوح بالا نیز برای سالها به معامله بپردازند و سرمایهگذاران با ترک بازار، سود سرشاری را از دست خواهند داد.»
منتظر زمان نباشید. کار را با یک متوسط دلار به هزینه در بازار بورس آغاز کنید. بر اساس این استراتژی، بخشی از درآمد خود را به طور منظم به بازار بورس وارد کنید.آموزش سرمایه گذاری در بورس
سرمایهگذاران کوچک ممکن است احساس کنند که همهچیز علیه آنها است و آنها برای پیروزی در برابر معاملهگران حرفهای که از کامپیوترهای سریع و الگوریتمهای پیشرفته استفاده میکنند، شانسی نخواهند داشت. این مسأله تا حد زیادی درست است. اما خبر خوش این است که سرمایهگذاریهای خُرد آنقدر کوچک هستند که این موضوع آنچنان جای نگرانی ندارد.
ناتا میگوید: «سرمایهگذاریهای پُربَسامد (با فرکانس بالا) تأثیر حداقلی بر سرمایهگذاران معمولی دارند. تا وقتی که سرمایهگذار اوراق بهادار زیادی خریداری نکند، ریسکی از بابت عدم بازگشت سرمایه او را تهدید نخواهد کرد.»
رسواییها و کلاهبرداریهای صورت گرفته، اعتماد عمومی به بازار بورس را خدشهدار کردهاند اما مردم با رویگردانی از رشد اقتصادی، از نظر مالی عقب خواهند افتاد.
به گفتهی توتل «هیچ راهی برای تبدیل 100 هزار دلار به 1 میلیون دلار وجود ندارد، مگر اینکه دستگاه چاپ پول داشته باشید!»آموزش سرمایه گذاری در بورس
source : lifehacker
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به گروه تحقیقاتی و آموزشی کرامت زاده می باشد و هرگونه کپی برداری غیر اخلاقی بوده و پیگرد قانونی دارد
طراحی سایت و سئو توسط گروه تخصصی آرمانیک | مشاوره تبلیغات اینترنتی توسط مدیر وب